reklama

Chleb na zaczynie

Chleb na zaczynieGeneralnie brzmi dobrze, ale skąd wziąć zaczyn? Znam ludzi, którzy potrafią go zrobić, ale najlepszy jest taki, który w piekarniach jest wykorzystywany przez piekarzy, którzy ciągle trzymają się swoich zasad i tradycji.

 

Przyznam, że mój pochodzi z Radomia. Korzystam z niego od kilku lat i ciągle jest doskonały, a chleb na nim pieczony niezmiennie smakuje. Rewelacja, ale do dzieła.

 

Składniki

Przygotowane ciasto na chlebna 2 foremki do ciasta (30 x 10 cm)

  • Woda przegotowana, ostudzona – 1-1,5 litra
  • Sól – 2-3 łyżeczki
  • Siemię lniane – 1 szklanka
  • Płatki owsiane – 1 szklanka
  • Otręby pszenne – 1 szklanka
  • Mąka pszenna (Szymanowska 450) – 1 kilogram
  • Słonecznik/ dynia (oczywiście pestki) – 1 szklanka
  • Opcjonalnie suszone śliwki lub żurawina, lub inne suszone owoce – co kto lubi.
  • Masło do smarowania foremek.
  • Zaczyn (musisz go zdobyć albo zrobić) – przechowywany w lodówce od 7 do 12 dni – w tym czasie trzeba go wykorzystać do upieczenia chleba a z masy pobrać kolejną dawkę na kolejny tydzień.

Reklama

Sposób przygotowania

  1. Chleb w piekarnikuDo dużego naczynia – polecamy miskę – przekładamy zaczyn, dodajemy szklankę wody w celu jego rozwodnienia.
  2. Dodajemy siemię, otręby, płatki, sól, wodę i mąkę. Uwaga przy dodawaniu wody. Nie wszystko na raz. Dodajemy ją powoli aby otrzymać ciągnącą, acz dość gęstą konsystencję. Mieszamy aby nie było suchej mąki. Mieszamy ręcznie przy użyciu łyżki.
  3. Po wymieszaniu pobieramy 5-6 łyżek tej masy, która będzie naszym zaczynem na kolejny raz. Wkładamy do słoika, zakręcamy i do lodówki.
  4. Do tego co spożytkujemy zaraz w piekarniku dodajemy pozostałe ziarna. Mieszamy.
  5. Foremki smarujemy masłem aby chleb nie przywarł do blachy. Żadnego oleju, margaryny czy smalcu!
  6. Do tak przygotowanych foremek przelewamy ciasto.
  7. W przypadku chęci urozmaicenia pieczywa wciskamy suszone owoce tak mniej więcej w środek.
  8. Foremki przykrywamy bawełnianą lub lnianą tkaniną (ścierką kuchenną) i odstawiamy na 12 godzin aby ciasto nieco urosło.
  9. Po 12 godzinach wkładamy formy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Najlepiej będzie gdy użyjemy również termoobiegu. Pieczemy 1 godzinę.
  10. Po godzinie wyjmujemy formy z piekarnika i chleb z foremek.
  11. Chleb studzimy w temperaturze pokojowej.
  12. Nadaje się do jedzenia na ciepło ale i po kilku dniach jest genialny.

Świeży chleb na zaczynieUWAGA – chleb przed włożeniem do pojemnika, w którym przechowujemy pieczywo, owijamy w lnianą ściereczkę. Jest to ważne bo wtedy dłużej zachowuje świeżość. Bez ściereczki potrafi zewnętrznie nieźle przyschnąć.

Rewelacja w każdym czasie. Doskonały również jako samodzielna przekąska, bez dodatków, szczególnie taki 3 – 4 dniowy

Smacznego

Galeria zdjęć

Bogusław

Każdy powinien sobie zadać jedno zasadnicze pytanie: jeść jak człowiek czy wciągać gówno z fast foodów?

Jeśli uświadomisz sobie, że jedzenie może dawać radość, to zrozumiesz dlaczego warto się tą radością dzielić.

Zapraszam do lektury i kuchennej wojny o smaki, których w gównianej paszy nie uświadczysz.

 

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Więcej w tej kategorii: Pizza domowa trochę inaczej »

58 komentarzy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.