reklama

Mięsne

Polędwiczki z kurczaka w sosie kurkowymDrób jest chyba najłatwiejszym do obróbki mięsem. Warto zatem poeksperymentować i rozszerzać menu. Poniżej proponuję polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie kurkowym z rozmarynem i serem Manchego, do tego karmelizowana marchewka z rozmarynem. Zapewniam - niebo w gębie!

Makaron w sosie pieczarkowo-musztardowymMiłośnicy makaronów wiedzą doskonale, że poza samym – dobrym makaronem potrzeba czegoś jeszcze. Zazwyczaj tym niezbędnym elementem jest sos. Polecam zatem makaron w sosie pieczarkowo-musztardowym.

Ekspresowa fasolka po bretońskuZalety tego dania zna każdy. Smaczna, pożywna a zarazem prosta w przygotowaniu. Fasolka po bretońsku może być daniem głównym jak i doskonałym urozmaiceniem posiłku.

Rozgrzewająca zupa z cukinią i kukurydzą na mięsie mielonym z szafranemZupa, z cukinią i kukurydzą na mięsie mielonym z szafranem, jest genialna. Bardzo sycąca i mocno rozgrzewa. Ale jeśli nie lubicie ostrych rzeczy zmniejszcie porcję przypraw o połowę. Polecam - niebo dla podniebienia!

Domowa tortillaDomowej roboty tortilla z awokado, pomidorami, zielonym ogórkiem, czerwoną cebulą i mieloną wołowiną to danie dobre i bardzo zdrowe. Nie wierzysz? Spróbuj. Polecisz znajomym.

Cannelloni z mięsem mielonym w beszameluCoś dla miłośników kuchni włoskiej ale nie tylko. Proponowane danie zadowoli generalnie każdego jeśli tylko w przygotowanie włożymy odrobinę pasji. No to do dzieła.

KormaA teraz Indii ciąg dalszy: Korma z papryką, cieciorką, cukinią, świeżą miętą. Jednym słowem wielkie mniaaaaam. Już teraz życzę wszystkim smacznego.

Kurczak JalfreziTeraz pikantnie. Czasem mamy ochotę na danie orientalne a zachcianki trzeba spełniać. Głównie te kulinarne. Nie przerażajcie się dużą ilością składników. W gruncie rzeczy przygotowanie tego dania nie jest aż tak skomplikowane.

Pizza domowaDlaczego trochę inaczej? Chodzi o ciasto, którego nie musimy wyrabiać do zwartej masy jak w pizzy tradycyjnej, ale pozostawiamy je rzadsze i pieczemy w naczyniach żaroodpornych lub blachach. Robię ją raz na pół roku. Taka częstotliwość powoduje, że smakuje najlepiej. Jest trochę zabawy, ale warto.

Kurczak w piwie duszonyKurczak a właściwie wszechobecny tani brojler stał się pospolitym, a zarazem powszechnie konsumowanym produktem mięsopodobnym. I dobrze. Można go zrobić na wiele sposobów. Jest tani i pożywny. A na dodatek może być bardzo smaczny.

Biała kiełbasa w winie lub piwieBiała kiełbasa ma chyba tak samo wielu zwolenników jak przeciwników. Dlaczego? Chyba nie warto szukać odpowiedzi na to pytanie, bo o smakach nie ma co dyskutować. Jednak Ci, którzy białą kiełbasą nie gardzą zapewne z przyjemnością skosztują białej w winie albo piwie.

Kaszanka obsmażana w płatkach kukurydzianychNie wiadomo skąd się to bierze ale czasem, gdy człowiek zobaczy kaszankę to nagle ma na nią ochotę. Kupujemy więc i zazwyczaj za dużo. Trochę zostało ale smak na kaszankę został już zaspokojony. Wyrzucić? Nigdy! Można ją przecież zrobić nieco inaczej. A chociażby usmażyć ją w kukurydzianych płatkach.

Pulpeciki w bulionie kokosowymPulpeciki są proste w wykonaniu i smaczne. Wszystko zależy od inwencji, a do ich przygotowania można użyć dowolnego, ulubionego mięsa mielonego. Dodatkowo doskonale nadają się do zamrażania. Ale przede wszystkich jest to danie smaczne i lekkie.

Pieczeń mięsna z jajkiemZapewne to ma też jakieś inne nazwy, ale ja nazywam to tak jak widzę. Żarcie doskonałe na ciepło i na zimno. Idealne na obiad i do przekąsek. Kanapki z plastrami tej pieczeni porywają podniebienie.