reklama

Jarskie

Spaghetti olio aglio peperoncinoTo chyba najprostszy i jeden z najlepszych przepisów na spaghetti. W niespełna pół godziny możesz przygotować smaczny obiad. Szczególnie polecam dla tych, którym na wszystko brakuje czasu. Doskonała alternatywa dla dań barowych.

Sałatka z awokadoJestem uzależniona od tej sałatki, a każdy kto spróbuje idzie w moje ślady, niby nic a jednak tak wiele. Gwarantuję, że takie właśnie połączenie składników na długo z wami pozostanie i będziecie tęsknić za tym smakiem.

Krem z pieczonej papryki z grzankami ziołowymiKrem z pieczonej papryki z grzankami ziołowymi to cudowna zupa. Zachwyca smakiem i zapachem. Jeśli nawet nie jadasz zup - tę trzeba spróbować. Jej przygotowanie wymaga poświęcenia chwili czasu, ale warto!.

Domowa tortillaDomowej roboty tortilla z awokado, pomidorami, zielonym ogórkiem, czerwoną cebulą i mieloną wołowiną to danie dobre i bardzo zdrowe. Nie wierzysz? Spróbuj. Polecisz znajomym.

Kotlety z młodej kapusty z pysznym sosem koperkowymŚwietna alternatywa dla mięsnych kotletów. Kotlety z pysznym sosem koperkowym. Danie nie tylko dla zwolenników diety wegetariańskiej. Mięsożercy oczywiście zauważą różnicę ale będzie i smakować i chętnie poproszą o dokładkę. Genialny czas przygotowania - 40 minut powinno wystarczyć.

Bezglutenowa lekka pizzaPizza smaczna jest i nie ma co się spierać. Niestety, trochę kalorii ma, a i glutenu sporo również. Alternatywą może być pizza z innej mąki niż pszenna i z oszczędną ilością dodatków. Czyli bezglutenowo i w miarę lekko. A smak? To już jest kwestia gustu...

Ostro na sucharachOstro, ale smacznie. Oczywiście pod warunkiem, że lubisz jogurt, jajka, czosnek i zielone dodatki. Nie wiem jak to nazwać ale w związku z tym, że kiedyś trafiłem na tę przekąskę u znajomych i strasznie mmi zasmakowała postanowiłem poeksperymentować i w końcu udało się.

Pizza domowaDlaczego trochę inaczej? Chodzi o ciasto, którego nie musimy wyrabiać do zwartej masy jak w pizzy tradycyjnej, ale pozostawiamy je rzadsze i pieczemy w naczyniach żaroodpornych lub blachach. Robię ją raz na pół roku. Taka częstotliwość powoduje, że smakuje najlepiej. Jest trochę zabawy, ale warto.

Ziemniaki pieczone w piekarnikuKtóż z nas nie wspomina smaku ziemniaków z ogniska? Wrzucone do żaru kartofle pieką się w wysokiej temperaturze, skórka się zwęgla… Uzyskany niesamowity smak jest niepowtarzalny. W domu ogniska raczej robić nie będziemy, ale czemu nie poczuć zbliżonego choćby smaku?

Sałatka z rukoliDawniej rukiew siewna, dziś rukola. Jak zwał tak zwał, ale na stoły wróciła. Zaproponowana dziś sałatka może mieć wiele wariacji. To wszystko zależy od Twojej inwencji. Ponadto, jeśli uważasz, że rukola jest dla Ciebie zbyt wyrazista to spokojnie zastąpisz ją roszponką albo liśćmi szpinaku.

Placki z cukiniiGeneralnie nic nowego. Danie na ciepło, które potrafi przygotować każdy. Trzeba jednak chwilę na to poświęcić. Najmniej przyjaznym produktem w obróbce jest tu tytułowa cukinia. Sama woda. Ile nie ciśniesz to jej nie wyciśniesz. Jednak trzeba to zrobić tak dobrze, jak tylko się da.