reklama

Sałatka z awokado

Sałatka z awokadoJestem uzależniona od tej sałatki, a każdy kto spróbuje idzie w moje ślady, niby nic a jednak tak wiele. Gwarantuję, że takie właśnie połączenie składników na długo z wami pozostanie i będziecie tęsknić za tym smakiem.

 

 

Składniki

  • 1 duże awokado (dojrzałe ale nie za bardzo)
  • 10 pomidorków koktajlowych lub 3 zwykłe
  • 1 mała cebula (nie szalotka ani czerwona - są za ostre)
  • pół zielonego ogórka lub 3-4 kwaszone ogórki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej pietruszki lub kolendry
  • sól, pieprz, płatki chili, oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny

Reklama

Sposób przygotowania

  • Awokado wydrążamy i kroimy w plasterki, nie za grube. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
  • Pomidorki koktajlowe kromy na pół zwykłe w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Ogórki kroimy w dużą kostkę lub półplastry.
  • Wszystko skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy płatki chili, wszystko do smaku jak kto lubi.
  • Mieszamy posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką.

 

Najlepsza jest na świeżo, ale może postać kilka godzin.

Smacznego!

Marta

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

99 komentarzy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.