reklama

Rozgrzewająca zupa z cukinią i kukurydzą na mięsie mielonym

Rozgrzewająca zupa z cukinią i kukurydzą na mięsie mielonym z szafranemZupa, z cukinią i kukurydzą na mięsie mielonym z szafranem, jest genialna. Bardzo sycąca i mocno rozgrzewa. Ale jeśli nie lubicie ostrych rzeczy zmniejszcie porcję przypraw o połowę. Polecam - niebo dla podniebienia!

 

 

Składniki

Składniki na 5-6 porcji

  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g mielonego mięsa*
  • 2,5 litra rosołu lub bulionu**
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
  • warzywa: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia, 1 pomidor
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej***
  • gałązka szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

* użyłam mielonej jagnięciny, ale może być filet z indyka lub cielęcina
** użyłam domowego rosołu
*** zastosowałam 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej ,ale może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego bądź też komosa ryżowa - około pół szklanki.

Reklama

Sposób przygotowania

  • W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek.
  • Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
  • Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki. Uważać aby warzywa się nie przypalały.
  • Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion. Zagotować. Dodać suchą kaszę lub komosę. Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
  • Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty.
  • Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.

 

Podawać gorącą.

Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.

Marta

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

222 komentarzy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.