reklama

Krewetki w cieście piwno-sezamowym

Krewetki w cieście piwno-sezamowymŚwietne krewetki to jedno, genialny sos piwno-sezamowy to drugie, ale jeśli dodamy do tego smażony makaron z warzywami i grzybami moon to otrzymamy idealne danie.

 

 

Składniki

  • 150 - 200 ml jasnego schłodzonego piwa (lub wody gazowanej)
  • 125 g mąki + 3 dodatkowe łyżki do obtoczenia krewetek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej chilli
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • 300 g surowych krewetek, obranych, z ogonkiem
  • 2 cytryny, pokrojone na kawałki

Makaron

  • 80 g makaronu chow mein
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/4 pora (tylko z jasno-zielonej i białej części)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta zmielonego białego pieprzu
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego + 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Reklama

Sposób przygotowania

  • Stopniowo miksować piwo z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i chili. Dodawać tyle piwa, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dość gęstego, ale płynnego ciasta.
  • Dobrze rozgrzać olej na głębokość minimum 5 cm, obtoczyć krewetkę w mące i umoczyć w cieście, trzymając za ogonek. Strzepnąć nadmiar ciasta i zanurzyć w gorącym oleju. Jednocześnie smażyć 4 krewetki, aby temperatura oleju nie obniżyła się i ciasto nie nasączyło się zbytnio tłuszczem. Krewetki smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor.
  • Odsączyć na papierowym ręczniku i ewentualnie posypać solą. Podawać z kawałkami cytryny i majonezem lub sosem słodko-kwaśnym.
  • Makaron włożyć do wrzątku na około 4 minuty, następnie przepłukać zimną wodą.
  • Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Pora cieniutko posiekać, paprykę pokroić w paski, pieczarki na plasterki.
  • Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej. Włożyć czosnek i imbir i smażyć ok. pół minuty, Dodać pora, paprykę i pieczarki i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
  • Dodać ugotowany makaron, doprawić szczyptą białego pieprzu i cukru. Wlać sos sojowy i wodę. Wymieszać i podsmażać jeszcze wszystko przez ok. 2 minuty. Doprawić olejem sezamowym i posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego

Marta

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

226 komentarzy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.