reklama

Domowa tortilla

Domowa tortillaDomowej roboty tortilla z awokado, pomidorami, zielonym ogórkiem, czerwoną cebulą i mieloną wołowiną to danie dobre i bardzo zdrowe. Nie wierzysz? Spróbuj. Polecisz znajomym.

 

 

Składniki

Składniki na 10 tortilli

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (zwykłej, białej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki masła, masła roślinnego, margaryny lub smalcu (schłodzonych)
  • 3/4 szklanki bardzo gorącej (zagotowanej) wody

UWAGA:

  • 1 szklanka = 250 ml
  • 1/4 szklanki masła = 4 łyżki (każda po 15 ml) = 55 g masła

Reklama

Sposób przygotowania

  • Do miski wsypać obydwie mąki, wymieszać z solą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło (masło roślinne, margarynę lub smalec) i rozetrzeć je palcami razem z mąką.
  • Zrobić wgłębienie i wlać w nie gorącą wodę. Mieszać widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrobić je ręką (około 1 - 2 minuty).
  • Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną się za bardzo twarde i sztywne.

 

Usmażone tortille trzymać pod wilgotną ściereczką, można je od razu zwinąć w rulon, aby zachowały kształt.

Można przechowywać w lodowce lub zamrażać.

Aby ułatwić zwijanie tortilli w rulon, warto je podgrzać na przykład na parze.

Marta

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

83 komentarzy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.