reklama

Cannelloni z mielonym w beszamelu

Cannelloni z mięsem mielonym w beszameluCoś dla miłośników kuchni włoskiej ale nie tylko. Proponowane danie zadowoli generalnie każdego jeśli tylko w przygotowanie włożymy odrobinę pasji. No to do dzieła.

 

 

Składniki

  • mniej więcej 20 rurek makaronu cannelloni
  • 100 g sera grana padano, startego

Mięso

  • 800 g mięsa mielonego, wołowego
  • 1 jajo - umyte
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 20 g masła
  • 1 duża lub 2 średnie cebule, posiekane

1 duża lub 2 średnie cebule, posiekane

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 gałązka selera naciowego, umyta i pokrojona wraz z liśćmi
  • garść świeżej bazylii, umytej i drobno pokrojonej
  • 2 puszki (800 g) pomidorów z czosnkiem i cebulą
  • 2 szczypty cukru
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Sos beszamel

    • 70 g masła
    • 1 l mleka
    • 70 g mąki
    • 2 szczypty gałki muszkatołowej
    • świeżo mielony pieprz
    • świeżo mielona sól

Reklama

Sposób przygotowania

  • Przygotuj blender i naczynie żaroodporne.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (z termoobiegiem).
  • Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy.
  • Dodajemy mięso mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.

Sos pomidorowy

  • Do czystego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy czosnek. Szklimy. Dodajemy 1 dużą cebulę i seler naciowy. Smażymy na mocnym ogniu.
  • Dodajemy pomidory z puszki, posiekaną bazylię, gotujemy. Dodajemy sól i pieprz oraz 2 szczypty cukru.
  • Całość miksujemy za pomocą blendera. 1/2 sosu przelewamy do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. Odstawiamy.

Sos beszamel (zasmażka)

  • W garnku rozpuszczamy 70 g masła. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.
  • Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.

Faszerowanie makaronu cannelloni

  • Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy.
  • Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym.
  • Przygotowaną całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.

 

Smacznego

Marta

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

228 komentarzy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.